Сьогодні розповідається про те, як люди з інвалідністю інтегруються у життя столиці, як живуть незрячі українці та які виклики вони долають, щоб отримати те саме, що автоматично доступно людям зі звичайним зором. Матеріали для цих розповідей підготовлені Фундацією 03:00.

Нещодавно стало відомо про старт «Інтенсиву незрячих барист» у Києві.

Це навчання, в якому шестеро людей з порушеннями зору оволодівають мистецтвом приготування кави.

За допомогою професійного обладнання та під керівництвом досвідчених тренерів все проходить як звичайно.

Вже зовсім скоро кожен може замовити філіжанку ароматної гарячої кави у випускників цього інтенсиву.

Ця ініціатива є продовженням місії Фундації 03:00 — створювати можливості там, де раніше існували бар’єри. Проєкт став можливим завдяки підтримці Євросоюзу.

Ідея виникла під час оновлення експозиції Музею у темряві «Третя після опівночі».

Раніше там можна було випити каву з автомата, але згодом виникла гіпотеза: а чи можуть незрячі готувати каву на професійному обладнанні?

«Школа Custom Coffee School приєдналася до ініціативи, і разом ми перевірили це на практиці. Виявилося — можуть. І без додаткових пристроїв. Головне — тренування та практика», — стверджує креативний директор Фундації 03:00 Павло Сусляков.

Окрім навчання від Custom Coffee School, свій досвід передають баристи з різних київських кав’ярень, демонструючи свої техніки та ділячись практичним досвідом.

Незрячі оволодівають різними підходами до приготування кави, спостерігаючи за впевненими рухами учасників.

Це руйнує бар’єри та демонструє, що незрячих барист зовсім скоро можна буде зустріти в кав’ярнях міста.

Головний тренер Custom Coffee School Андрій Пустовіт навчає незрячих барист робити каву без жодних додаткових пристроїв.

Учасники тренують м’язову пам’ять рухів: дозування молока, нахил чашки, силу натискання під час пресування кави.

Вони швидко оволодівають технікою і вже готують смачні капучино, які не завжди знайдеш у всіх кав’ярнях.

Зараз триває практичний етап навчання. Кожен учасник має приготувати сто порцій капучино під наглядом досвідчених тренерів-барист із різних київських кав’ярень, щоб рухи стали автоматичними і процес відчувався інтуїтивно.

«Для Фундації 03:00 це лише перший пілотний проєкт, у планах розширити навчання та запросити до участі людей з інших міст. Вже зараз до нас звертаються кав’ярні, готові працевлаштовувати незрячих барист, а також ті, хто бажає навчатися», — говорить керівниця Фундації 03:00 Аліна Марненко.

До кінця листопада учасники завершать навчання і розпочнуть стажування в київських кав’ярнях. Партнери вже погодилися прийняти їх у свої команди для стажування.

«Незрячі батьки: як це можливо» — розповідає подружня пара у «Подкасті наосліп».

Ольга СКОТНІКОВА

Створено за матеріалами: vechirniy.kyiv.ua

От Олександр

Журналіст, редактор lybid34.kiev.ua