З початку тижня в Україні спостерігається зростання відпускних цін на цибулю на 12% на внутрішньому ринку.
Фермери зазначають, що частина врожаю овочів залишилась в полях, і їх якість поступово погіршується. В полі цибуля почала проростати, що в подальшому вплине на її якість.
«На сьогоднішній день місцеві виробники готові продавати цибулю за 7-13 грн/кг (0,17-0,31 дол./кг), що в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня», — зазначено у повідомленні.
Експерти вважають, що за skyrocketing цінами стоїть призупинення збору врожаю багатьма господарствами через несприятливі погодні умови, що, в свою чергу, призвело до скорочення обсягів пропозиції на ринку.
Крім того, більшу частину хорошої якості цибулі фермери відправляють на зберігання, а на ринок реалізують лише малі партії.
Попри позитивну цінову динаміку, зараз в Україні цибуля в середньому на 21% дешевша, ніж у аналогічний період минулого року.
Зазначено, що українські виробники підвищили відпускні ціни на тепличні помідори до 70-80 грн/кг через сезонне скорочення пропозиції на фоні високого споживчого попиту.