Цими вихідними, 6 і 7 вересня, Співоче поле в Пирогові заповниться ароматом свіжозвареного кулішу та гарячих пампушок з часником. Фестиваль “Жива культура – живий світ” поєднає українську гастрономію з традиціями та ремеслами. Основна увага буде зосереджена на кухні, яка об’єднує різні регіони та століття.
6-7 вересня у Національному музеї народної архітектури та побуту України пройде фестиваль “Жива культура – живий світ”, повідомляють організатори. Він приверне увагу справжніх гурманів: киян запрошують не лише скуштувати, а й самому приготувати традиційні страви, які пережили віки. Дегустації та майстер-класи відбуватимуться з 11:00 до 14:00 у суботу та неділю в рамках програми “Кулінарна спадщина України – смак живої культури”.
Біля музейної печі “Пролісок” господині та експертки зберуть відвідувачів для навчання приготування козацького кулішу з Одещини та оригінального “білого борщу” від майстрів із Житомирщини. Тут також відбудеться майстер-клас з випікання пампушок від кулінарної дослідниці Ірини Руднєвської та музейних господинь Тетяни Карандеєвої й Галини Вітюк. А унікальною частиною програми стане дегустація полтавських галушок за давнім рецептом з книги “Старосвітська кухня України”.
Окрему увагу на фестивалі приділять страві, яку неможливо уявити без української кухні. Лекція “500-річна історія українського борщу” відкриє не лише секрети його приготування, але й розповість про шлях цієї страви від перших написів у хроніках до її включення до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Лектори Вадим Назаренко та Олена Романенко проведуть гостей через час, демонструючи, як борщ є символом єдності між регіонами та родинами.
Звичайно, окрім гастрономічних моментів, відвідувачі матимуть можливість зануритися у інші сфери нематеріальної спадщини. У програмі – лекції про бортництво та покриття хат соломою й очеретом, ярмарок майстрів та тематичні експозиції. Фестиваль триватиме два дні, з 11:00 до 18:00, вартість вхідного квитка складає 150 грн.
Як ресторан-нахаба ChaCha ледве не привласнив тротуар у киян, та хто з одіозних постатей серед засновників “Опанаса”
Нагадаємо, нещодавно Інформатор писав про засновників популярного київського ресторану “Опанас”, що виявився під загрозою закриття на 25-му році існування. Серед них – спірна постать комуністки Оксани Калєтнік та дружина архітектора, який є фаворитом мера Києва, Андрія Миргородського, який розробив обидва пішохідні містки, відкриті Кличком за його каденції, а також проект ТРЦ під Поштовою площею.
Крім того, ми згадували про ресторан-нахабу ChaCha, що зайняв місце колишнього магазину “Рошен” на Хрещатику, та спробував прибудувати літній майданчик поряд з Бесарабським ринком. Зараз тротуар поблизу закладу розібраний, а прохід – закритий картатою будівельною стрічкою, що створює серйозні незручності для пішоходів, які намагаються уникнути закладу у “години пік”.