Черешня, звична для багатьох киян, цього року стала символом економічних труднощів і цінового шоку. Це вже друга неприємна новина після прогнозів щодо персиків і абрикосів, втрати яких в окремих регіонах досягають 100%. Однак наразі справжнім делікатесом у столиці стало червоне ягідне дерево.

Як повідомляє Новини. LIVE, у червні 2025 року ціни на черешню в Києві досягли максимуму за останні десять років. У популярних супермаркетах вартість кілограма ягід варіюється від 299 до майже 650 грн. Ціна коливається залежно від походження — імпортна черешня дорожча за місцеву.

Подорожчання спричинили весняні погодні умови, зазначають аналітики EastFruit. Через холодний травень і великі дощі вітчизняні фермери втратили до половини врожаю. Найбільше постраждали південні регіони, де зосереджено основне виробництво черешні, хоча в центральних частинах країни втрати були навіть більшими, проте площі під цією культурою менші.

Експерти вже в середині травня попереджали про високі ціни. Вони вказували на те, що урожай черешні в Україні, як і в Туреччині, Польщі, Румунії, Угорщині та Молдові, постраждав від весняних заморозків. У деяких країнах втрати сягнули 80-90%, що вплинуло на зростання експортних цін. Зокрема, у Туреччині, звідки також постачають черешню до столиці, очікується підвищення цін на 75% у порівнянні зі звичайними показниками.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що Україна, втрачена через окупацію південних територій, позбулася значної частини виробничих потужностей. Імпорт залишається дорогим, а логістика з альтернативних країн, зокрема з Узбекистану, стає складнішою.

Ще в травні черешня в Києві коштувала понад 1 тисячу гривень за кілограм, тепер ціна дещо знизилася, але залишається надвисокою. Для порівняння, у 2024 році в початку сезону ягода коштувала в середньому 170 гривень за кілограм. Очікується, що ціни поступово знижуватимуться із надходженням нових партій від українських фермерів, але, скоріш за все, не повернуться до звичних показників.

Крім черешні, проблема стосується і вишні. Весняні заморозки знищили великий відсоток врожаю цієї ягоди, особливо в північних регіонах. За оцінками експертів, втрати складають 35-50%. В Україні вишню в основному використовують для заморозки та переробки, і в умовах дефіциту ціни на цю продукцію також залишатимуться високими.

Чи загрожує Україні нові стрибки цін через неврожай: прогноз НБУ

У разі повторення неврожаю аграрії не зможуть підняти ціни ще вище. Імпорт з сусідніх країн, де продукти є дешевшими, стримуватиме ціновий ріст. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. Він зазначив, що врожай зернових та інших культур цього року може бути меншим, ніж НБУ прогнозував у квітні. Водночас поки що очікуються незначні зміни.

“Навіть за реалізації негативного сценарію, якщо погодні умови повторяться, ми зможемо легше стримати продовольчу інфляцію, оскільки важливим фактором буде імпорт”, – зазначив він.

Ніколайчук додав, що ціни на продовольчому ринку в Україні “наблизилися, а за окремими продуктами навіть перевищують ціни в сусідніх країнах”.

“Цей фактор дає нам надію уникнути повторення минулорічного цінового сплеску продовольчої інфляції”, – додав він.

Заступник голови НБУ звернув увагу, що після озвучення прогнозу у квітні в Україні відбулися нові хвилі заморозків, що вплинули на окремі культури. Зокрема, помітно, що врожай кісточкових буде нижчим. Також погодні умови негативно позначилися на ярових зернових культурах. Ніколайчук акцентував, що збиранню врожаю заважає брак робочої сили.

Міністр аграрної політики України Віталій Коваль повідомив, що врожай зернових у 2025 році може скоротитися на 10% до 51 млн тонн.

Від admin

З приводу питань по сайту та реклами звертайтесь на info@lybid34.kiev.ua | Увага! Адміністрація сайту не несе відповідальності за розміщений контент на сайті, весь контент було взято з відкритих джерел.