У Дніпровському районі столиці відкрився магазин, де хліб не лише продають — кожна булочка тут має свою історію, пов’язану з гідністю та підтримкою. Продукція виготовляється в пекарні Good Bread from Good People (“Добрий Хліб від Добрих Людей”), де працюють люди з ментальною інвалідністю. Вони випікають безкоштовний хліб для прифронтових територій та готують обіди для безхатьків у Києві. Команда тепер запустила офлайн-точку, але водночас стикається з труднощами у збереженні проєкту.
На вулиці Алматинській, 2-А відкрилася перша офлайн-магазин від Good Bread From Good People – єдиної в Україні інклюзивної пекарні, де зайняті люди з ментальними порушеннями. Як повідомляє Village, тут пропонуються білий та солодовий хліб, булочки для бургерів, пиріжки з різними начинками, кекси та інша випічка. Магазин працює з понеділка по суботу з 8:30 до 19:30, неподалік від Дарницького залізничного вокзалу.
Головна особливість магазину — надзвичайно свіжа продукція. Усе, що потрапляє на полицю, виробляється буквально за стіною — у Good Bread Hub, що містить пекарню та кулінарний цех. Тут щодня працюють десятки людей з ментальними порушеннями, які не лише випікають для продажу, але й займаються благодійністю.
Good Bread From Good People — унікальний соціальний проєкт, заснований у 2017 році. Він створює робочі місця для людей з аутизмом, синдромом Дауна та іншими ментальними порушеннями, сприяючи їх соціалізації, професійному розвитку та інтеграції в суспільство. За роки існування пекарня реалізувала проєкти безкоштовної випічки для прифронтових міст, гарячих обідів для бездомних, ініціативу “підвішений кекс” та відкрила артмайстерню, де люди з інвалідністю займаються живописом і скульптурою.
На сьогоднішній день у Good Bread працює понад 70 співробітників, які щоденно випікають понад 500 хлібин. Але, попри статус найбільшого інклюзивного хабу в Україні, проєкт опинився на межі закриття. Осінню організація може зупинити роботу пекарні, припинити випікати хліб для фронту і роздачу обідів нужденним, а також підтримувати тих, хто вірить у свою значимість для суспільства.
Причина — нестача стабільної підтримки, якої немає ані з боку держави, ані з боку міста. Як зазначила в інтерв’ю виданню “Комерсант Український” CEO Good Bread Наталя Шадріна, щомісяця на утримання підприємства потрібно 1,5 млн грн. Соціальне виробництво має високу собівартість — задіюється більше людей, процеси адаптовані, а обсяги менші. Основними джерелами доходу є гранти, пожертви та продаж продукції, але отримані гранти здебільшого міжнародні — “свої” людей з інвалідністю не помічають.
Наприкінці червня пекарня опублікувала допис, присвячений Міжнародному дню соціального бізнесу, нагадуючи, що за сім років вони створили найбільший інклюзивний хаб країни, відкрили нові робочі місця, щоденно випікають понад 900 хлібин для деокупованих регіонів та готують обіди для нужденних у Києві.
“Ми не чекаємо на нагороди, однак прагнемо визнання і розуміння того, що нас помічають. Ми хотіли б, щоб наші зусилля мали значущий результат і отримували підтримку від влади. Ті, хто мав би бути найбільш зацікавленим — міська влада, заради якої ми працюємо — не звертають уваги на нас,” — зазначено в дописі на сторінці пекарні.
У Good Bread заявили, що зверталися до міської влади по підтримку, приміщення чи партнерство, однак так і не отримали жодної відповіді. Коли КМДА відзначала ініціативи до Дня соціального бізнесу, Good Bread не потрапила до списку відзначених.
Шеф-кухар Клопотенко висловив підтримку пекарям з ментальною інвалідністю
Як повідомляв Інформатор, на початку серпня протягом тижня пекарня Good Bread випікала хліб для київського ресторану “100 років тому вперед”. Ініціативу започаткував натхненник та шеф-кухар ресторану, Євген Клопотенко, підкреслюючи, що ця акція є можливістю оцінити роботу спеціалістів, які працюють відповідально, але трохи відрізняються від звичайних пекарів.
“Вони виконують справжню роботу, щодня. Замішують, формують, печуть — разом з професійними пекарями. І зараз вони шукають партнерів, готових регулярно купувати їхній хліб — для офісів, кав’ярень, ресторанів, домогосподарств. Ми підтримали їх — і спонукаємо вас зробити перший крок,” — закликав Євген Клопотенко у дописі.
Інформатор також повідомляв, що Північний апеляційний госпсуд зобов’язав власників знести самочинно збудований готельно-ресторанний комплекс “GALERA RESORT”, який знаходиться на відомій відпочинковій локації для “забезпечених” киян, розташованій у захисній смузі Галерної затоки в Голосіївському районі. Тепер суперечливу ділянку, що належить до земель водного фонду, необхідно повернути громаді міста.