До Дня Незалежності ресторатори Києва об’єднали зусилля в рамках важливого проєкту, метою якого є підтримка вимушених переселенців та збереження кулінарної пам’яті про українські землі, що наразі під окупацією. У ресторанах мережі Gastrofamily з 20 серпня готуватимуть страви, основані на родинних рецептах людей, які через війну залишили свої домівки. Частина прибутку буде перерахована на допомогу внутрішньо переміщеним особам через благодійний фонд “Армія Волонтерів”.
Смак може передати те, що важко висловити словами, і саме тому проєкт “Те, що в мене не забрати” зібрав ресторани Києва навколо ідеї збереження пам’яті про рідні міста та їх смаки. Близько дев’яти столичних закладів беруть участь у цій ініціативі. У меню з’явилися страви з тимчасово окупованих територій, які, за словами організаторів, є не просто їжею, а й частиною пам’яті.
У ресторані “Ватра” пропонують м’ясо по-чабанськи з лівобережної Херсонщини, а в “Канапі” смакують знамениту Авдіївську кашу, яка вважається частиною нематеріальної культурної спадщини України. В “Канапка-барі” можна скуштувати Шахтарський торт з Луганська, а в мережі ресторанів “Барсук” подають караїмські пиріжки з Мелітополя. У “Охоті на овець” готують креветки з південним соусом з Бердянська, а в “Любчику” пропонують чіберек чір-чір з Маріуполя, в той час як “Остання Барикада” здивує язмою та бурмою з Криму.
“Рецепти з рідного краю – це нерозривний зв’язок з домом. Навіть якщо нині ти не можеш туди повернутися. До Дня Незалежності у ресторанах готуватимуть страви за сімейними рецептами з тимчасово окупованих українських територій, щоб підтримати тих, хто вимушено залишив свій дім”, – зазначають організатори.
В “Охота на овець” пропонують креветки, смажені з цибулею, часником, томатною пастою, кукурудзою та перцем, щедро присипані зеленню. У “Канапка-барі” згадують Луганськ, де Шахтарський торт був “солодким віддушиною після важких робочих днів”. В “Любчику” готують чіберек чір-чір – страву надазовських греків, яку маріупольці передавали з покоління в покоління протягом понад 250 років.
В “Останній Барикаді” бурма та язма служать символами кримськотатарської культури і пам’яті. А в “Барсуку” розповідають про Мелітополь – місто черешень і культурних багатств, одним із символів якого став соковитий караїмський пиріжок із золотистою скоринкою.
У “Канапі” особливу увагу привертає рецепт з Авдіївки, переданий завідувачкою народного музею історії міста Авдіївка Тетяною Переверзєвою. Вона зазначила, що кашу називали “гоноровою”, адже її готували на великі родинні застілля з дорогих інгредієнтів: рису, молока, масла, яєць, цукру та сухофруктів.
Авдіївську кашу готують у кілька етапів: спочатку варять рис, потім додають молоко з маслом та цукром, далі вводять збиті яйця, і залишають страву настоюватися протягом трьох годин, загорнувши в теплий рушник. Каша має насичений жовтий колір, густу вершкову консистенцію та ніжний солодкий смак. У Авдіївці її традиційно подавали на свята та поминальні обіди ще з кінця XIX століття.
Ці рецепти не лише збереглися, вони стали голосом, що говорить про втрачений дім через смак і емоції. Сьогодні кожен охочий може відчути цю пам’ять, скуштувавши авдіївську кашу чи інші страви, що з’явилися у меню київських ресторанів до Дня Незалежності.
У Києві відкрився ресторан, де музика має смак
Як нещодавно повідомляв Інформатор, на вулиці Златоустівській у Києві з’явився новий формат – ресторан “Далі”, де музика і гастрономія існують в ідеальній гармонії. Як кажуть у закладі, це не просто ресторан, а місце для тих, хто бажає сповільнитися, насолодитися моментом і почути музику так, як вона повинна звучати. Тут є власна вінілова бібліотека, а вдень музику можна слухати в навушниках, а ввечері – насолоджуватися живим звучанням платівок.
Меню, натхненне домашніми смаками, розробляли кухарі з Херсонщини. Серед пропозицій – три види сендвічів, п’ять сніданків – від класичної вівсянки до щедрого “неанглійського сніданку”, хумус, салати, супи, паштет з мідій, а також основні страви – перепілка чи мідії в соусі Том Ям чи винному соусі.
Також ми писали про те, що у Києві на Подолі відкрили “українську класику” – пивну з карасями у фритюрі та живим пивом. Заклад розташований на вул. Хорива і є другим з такою концепцією в столиці – його “прототип” вже деякий час успішно працює на Райдужному масиві. У меню є й інші рибні страви, а також мідії, але саме карасі обіцяють привернути увагу киян, які скучили за річковою рибою.