Бузина, ром і пломбір – звучить як поезія, а не рецепт. Київські ресторатори – справжні майстри з переосмислення традиційних смаків звичних страв . Тепер киянам пропонують трохи підзабуту “Київську троянду”, яка більше схожа на любовний лист до міста, ніж на тістечко.
Десерт із цією назвою є натхненною згадкою про тістечко з минулого, що свого часу асоціювалося з Києвом. Про це повідомила пекарня “Завертайло”, яка спільно з брендом Kachorovska і створила нову “Київську троянду”. Але цього разу це не реконструкція, а новий гастрономічний жест, у якому місто промовляє через аромат і текстуру.
У “Завертайло” пояснюють: замість фритюрної хрусткості оригінального рецепту – вологий лимонний бісквіт, який пахне білим ромом, пломбіром і бузиною. Поверх нього тонкий шар масляного крему з ваніллю та ніжний шоколадний мус, створений для тих, хто виріс на “Пташиному молоці”. Усе це об’єднано в символічну форму троянди і присвячено місту, літу і жінкам, які тримають Київ на плаву.
У бренді Kachorovska кажуть, що цей десерт – “привід зробити подарунок близькій людині без жодної причини” і спосіб сказати дякую найделікатнішим чином. Нову “Київську троянду” подають не як просто ласощі, а як емоційний досвід, що поєднує спогади, аромати і людські історії. Цей десерт можна скуштувати у “Завертайло”, його вартість становить 325 грн.
10% від кожної проданої троянди передаватимуть на відновлення поранених українських військових. Таким чином “Київська троянда” стає не лише гастрономічним образом міста, а й формою підтримки для тих, хто його захищає.
Через міні-пігів у київському ресторані спалахнув скандал із зоозахисниками
Нагадаємо, нещодавно Інформатор писав про те, що основними покупцями й відвідувачами закладів громадського харчування стали дівчата й жінки. Це впливає й на формати кав’ярень чи ресторанів, що відкриваються у Києві (та й загалом у країні): стає більше пекарень, кондитерських та бістро з легкою кухнею. “Чоловічі” формати – пивні паби, м’ясні ресторани, натомість, тимчасово йдуть з ринку.
Також ми писали, що у Дніпровському районі Києва днями запрацювала незвична кав’ярня, в якій можна провести час у компанії міні-пігів. Заклад позиціонує себе як перше в Україні “Piggy Cafe”, а формат “кави з поросятами” швидко став вірусним у TikTok і Telegram. Проте така концепція викликала неоднозначну реакцію – зоозахисники заявили про експлуатацію тварин, а в соцмережах спалахнула дискусія.