У третій третині весни в Києві відкрилися декілька цікавих ресторанів. Як розповідала нещодавно Ольга Насонова, фокус закладів змістився з досить важких національних страв та традиційно “чоловічих” закладів (м’ясні ресторани, бургерні) на легші, “жіночі” формати. Це означає: гостям пропонуватимуть солодке, випічку й цікаві страви народів світу, у тому числі, з Південно-Східної Азії, та затишні локації.
Трдельники на Подолі для ласунів
Як розповідає видання Трамвай, у травні біля Контрактової площі відкрилася пекарня “TRDLO”. Це чеський заклад, де гостей частують традиційною національною випічкою, трдельниками. Формат – “віконце”, відтак, наїдки можна забрати з собою.
Наразі є чотири смаки: трдельники з корицею, волоським горіхом, кокосом та кунжутом. А в середину можна додати крем, на вибір – вишня, заварний, фісташковий або солона карамель. Також начинкою може бути морозиво, або й вершки. А запити солодощі можна чаєм, кавою чи гарячим шоколадом – у разі, якщо рівень цукру в крові ще залишається низьким.
Де й коли:
Вул. Петра Сагайдачного, 22, з 11:00 до 22:00
Ціни:
Трдельник з корицею коштує 89 грн, з морозивом від 135 грн.
Японія й Таїланд біля Житнього
На вул. Житньоторзькій обабіч ринку відкрили азійське бістро мережі “Whai Thai”. Його спеціалізація – Південно-Східна Азія (Таїланд та Японія). Загалом, аби смачно поїсти тут, треба мати у гаманці 300-400 грн – це середній чек у подібних закладах, але й не супердешево.
За ці кошти пропонують рамен на семи видах бульйону, страви у Wok, закуски й стартери. Трамвай пише, що особливої популярності вже набули рамен зі свиними ребрами (от вона, національна особливість!) і “вічна класика”, том-ям з креветками. Напувають крафтовим пивом – є на розлив і в пляшках, комбуча та кава.
Де й коли:
Вул. Житньоторзька, 4/16, з 12:00 до 22:00
Ціни:
Рамен 345-375 грн, Wok 275-355 грн.
Загадкова данська окрошка на “БЖ”
Велика Житомирська продовжує бути магнітом, у тому числі, гастрономічним. Тут відкрилося шефське кафе “Спельта”: акцент – на власному хлібі й випічці, плюс авторські страви від шеф-кухарки Віки Байбузи.
На сніданок запропонують фрітати, омлети, тости, ліниві вареники, сирники. Обіднє меню включає в себе борщ з корн біфом і “данську” окрошку (на запит про те, що забула традиційно слов’янська страва у країні фйордів, Google розгублено пропонує “донську окрошку” з таранкою, тож розгадати секрет доведеться самостійно).
Де й коли:
Вул. Велика Житомирська, 27, з 08:00 до 22:00
Ціни:
Омлет з горгонзолою 499 грн, ліниві вареники з бузком 399 грн.
Попрацювати й “накофеїнитись” на Золотих
У дворику на Золотих Воротах відкрили кав’ярню “Intro”, яку позиціонують, як “багатофункціональний простір без рамок”. За цим дуже розмитим визначенням ховається звичайне кафе з місцями для роботи й відпочинку, власне, єдиною відмінністю від інших закладів, що трохи скоса дивляться на відвідувачів з ноутбуками, є те, що сюди їх радо запрошують.
Меню не вражає чимось особливим: є сніданки з тостами й сирниками, салати, закуски. Напувають кавою й чаєм, матча, прохолодними лимонадами (попереджаємо: влітку буде хітом продаж), а також Fritz-колою. Це популярний у Європі німецький напій, яскравою особливістю якого є великий вміст кофеїну.
Де й коли:
Вул. Ярославів вал, 14В, з 12:00 до 19:00
Ціни:
Авокадо-тост 295 грн, сирники 315 грн, фільтр-кава від 85 грн.
Чоловіча зона біля Олімпійської
Зрештою, з кожного правила є виключення, і в Києві нині це – ресторан “Жаровня” поряд із метро “Олімпійська”. Це традиційний м’ясний заклад, що спеціалізується на м’ясі й рибі на грилі. Його фішка – фіксована ціна на майже усі страви, 199 грн. А ще, у закладі є літня тераса (ще б пак – адже ресторан грилевий!) та дитяча кімната з нянечкою.
В меню представлені різноманітні варіації страв для м’ясних гурманів – стейки, шашлики й реберця, люля-кебаби, бургери, сети з усіх цих елементів на компанію. Є, звісно, й широкий вибір гарнірів, і навіть супи – для тих, хто опинився тут випадково, і взагалі стежить за фігурою. Напуватимуть крафтовим пивом, сидром, лимонадами, коктейлями й настоянками – тобто, це типовий “чоловічий” заклад, що з усіх сил намагається прикидатися сімейним рестораном.
Де й коли:
вул. Велика Васильківська, 57/3, з 11:00 до 22:00
Ціни:
майже все меню по 199 грн, стейк Рібай – 190 грн/100г
Через міні-пігів у київському ресторані спалахнув скандал із зоозахисниками
Нагадаємо, нещодавно Інформатор писав про те, що основними покупцями й відвідувачами закладів громадського харчування стали дівчата й жінки. Це впливає й на формати кав’ярень чи ресторанів, що відкриваються у Києві (та й загалом у країні): стає більше пекарень, кондитерських та бістро з легкою кухнею. “Чоловічі” формати – пивні паби, м’ясні ресторани, натомість, тимчасово йдуть з ринку.
Також ми писали, що у Дніпровському районі Києва днями запрацювала незвична кав’ярня, в якій можна провести час у компанії міні-пігів. Заклад позиціонує себе як перше в Україні “Piggy Cafe”, а формат “кави з поросятами” швидко став вірусним у TikTok і Telegram. Проте така концепція викликала неоднозначну реакцію – зоозахисники заявили про експлуатацію тварин, а в соцмережах спалахнула дискусія.