У столиці розпочато інформаційно-просвітницьку кампанію, покликану зменшити споживання солі серед населення. На вулицях з’явилися сітілайти, що заохочують до здорового харчування. Завдяки QR-коду на плакатах, кожен охочий може перейти на сторінку Центру громадського здоров’я та отримати детальну інформацію про споживання солі.

Ця кампанія є частиною заходів Координаційної ради з питань громадського здоров’я, яка була створена при міській військовій адміністрації. Під час засідань Ради та робочих зустрічей з представниками хлібопекарської галузі обговорювалися ризики від надмірного споживання солі, зокрема її вплив на розвиток серцево-судинних і інших неінфекційних захворювань. Також ведеться розробка технологій із використанням солі, збагаченої калієм.

«У Департаменті промисловості та розвитку підприємництва проходили робочі зустрічі за участю представників провідних хлібопекарських підприємств, таких як ТОВ „КИЇВ ХЛІБ“, ТОВ „Столичний пекарний дім“, Головного управління Держпродспоживслужби в Києві та Державної установи „Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України“. Також був присутній керівник ініціативної групи з оздоровлення населення України шляхом нормалізації споживання солі натрію та калію О. Тухарінов. Учасники наради підкреслили важливість ініціативи щодо поетапного зниження вмісту солі в харчовій продукції, що виготовляється в місті. При цьому акцентувалася необхідність збереження високої якості, смакових характеристик продукції та дотримання технологічних процесів», — зазначив заступник голови КМДА Олег Куявський.

Наукові висновки про шкоду солі надала Державна установа «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва».

У рамках кампанії планується розміщення інформаційних матеріалів у громадському транспорті, на телебаченні та радіо. Зокрема, в рамках кампанії в торгових точках можуть з’явитися маркування товарів з низьким вмістом солі та збагачених калієм.

За даними МОЗ, українці споживають удвічі більше солі, ніж рекомендовано — в середньому 12,6 г замість 5 г. При цьому 75% цієї солі потрапляє в наш раціон з готових магазинних продуктів, а лише 25% — з сільнички на столі.

Слід зазначити, що найбільше солі «ховається» у перероблених м’ясних і рибних виробах (ковбаси, сосиски, консерви), у фастфуді, солоних закусках та снеках, соусах і приправах.

Чому варто обмежити споживання солі у раціоні та як це зробити: пояснення МОЗ.

Наталка МАРКІВ

Створен за матеріалами: vechirniy.kyiv.ua

Від Олександр

Журналіст, редактор lybid34.kiev.ua