Їжа — це більше, ніж просто смачна їжа. Це історія, пам’ять, зв’язок з попередніми поколіннями. У самому центрі столиці, у Музеї ιστοрії Києва розпочалася виставка “На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки” — це унікальна подорож в часі, що відкриває аромати, страви, посуд і культурні традиції, які вплинули на гастрономічну культуру Києва.

Це більше, ніж просто експозиція — це занурення у 5 історичних етапів, кожен з яких відкривається через повсякденне життя, декоративні предмети, деталі столу та, звісно, смак. Тут можна відчути атмосферу часу: у залі княжої Русі пахне сушеною рибою і травами, в епосі козацької старшини — аромат печеного м’яса і пирогів, а в сучасному куточку звучить ритм вуличної перепічки.

Виставка була створена за підтримки NOVUS — мережі, яка завжди поряд із киянами за родинним столом. Цього разу NOVUS вирішив не лише забезпечувати щоденне меню, а й розповісти про історію Києва через їжу.

Разом з командою музею, гастрожурналістом Костянтином Грубичем було відтворено п’ять знакових рецептів, що стали символами своїх епох: давньоруський кисіль, козацький борщ, котлета по-київськи, легендарний київський торт і київська перепічка.

Київ на смак: як NOVUS допоміг оживити гастрономічну історію столиці — від княжого киселю до перепічки 1

Київ на смак: як NOVUS допоміг оживити гастрономічну історію столиці — від княжого киселю до перепічки 3

Київ на смак: як NOVUS допоміг оживити гастрономічну історію столиці — від княжого киселю до перепічки 4

Київ на смак: як NOVUS допоміг оживити гастрономічну історію столиці — від княжого киселю до перепічки 5

Ці страви були відтворені у форматі відео — короткометражних історій, де їжа служить мовою епохи. Концепцію, сценарій та зйомки реалізували команда NOVUS разом із режисеркою Олександрою Віннічук. А наукову точність рецептів забезпечили експерти Музею історії Києва, а візуальний антураж — кіностудія film ua, яка надала історичні костюми для зйомок.

«У NOVUS ми переконані, що їжа — це не просто компоненти для страв. Це спогади, традиції, відчуття домашнього затишку. Київ, безумовно, наше місто, і щодня ми готуємо тут їжу для тисяч родин. Історія смаку — це частина нашої історії. Саме тому ми прагнули взяти участь у цьому проєкті, щоб разом із музеєм передати дух традицій, показати, як гастрономічна культура формує нашу ідентичність, і надихнути киян знову відчути гордість за свої страви. Це любов до Києва, до людей і до смаку, перевіреного часом», — ділиться Кристина Івченко, керівниця відділу зовнішніх комунікацій NOVUS.

Праворуч: Кристина Івченко - керівниця відділу зовнішніх комунікацій та зв’язків з громадськістю NOVUS. Зліва: Олександра Віннічук - режисерка
Праворуч: Кристина Івченко – керівниця відділу зовнішніх комунікацій та зв’язків з громадськістю NOVUS. Ліворуч: Олександра Віннічук – режисерка

Турбота та смак — філософія бренду NOVUS

Традиції харчування формують не лише меню, а й культури. У NOVUS добре усвідомлюють, як важливо мати справжній, знайомий та щирий смак. Саме тому мережа не лише реалізує продукти, а й створює власні смакові пропозиції у фірмовій кулінарії, пекарні, кондитерській. Тут виникають рецепти, засновані на якості, традиціях і сучасних гастрономічних трендах. Це і є філософія «Майстрів Смаку» NOVUS — творців гастрономічної радості, які пропонують киянам смачні та доступні страви щодня.

Виставка, яку можна побачити, почути і… відчути на смак та аромат

«На фестини до Києва» — це більше, ніж традиційна музейна експозиція. Це мультимедійна подорож в історію, де оживають аромати епох, звуки побуту та дух київських вулиць. Тут можна побачити справжні предмети минулого, історичні декорації і реконструйовані рецепти, які перенесуть вас у різні століття. У фінальній частині експозиції ви побачите фотоінсталяцію від NOVUS, яка представляє гастрономію сучасності в ритмі великого міста. Це Київ, який цінує смак і пам’ятає свої гастрономічні корені.

Біля кожної експозиції — відеоісторії про страви того часу, які ви можете переглянути безпосередньо в музеї або онлайн — на YouTube-каналах NOVUS та Музею історії міста Києва.

Київ на смак: як NOVUS допоміг оживити гастрономічну історію столиці — від княжого киселю до перепічки 7

Київ на смак: як NOVUS допоміг оживити гастрономічну історію столиці — від княжого киселю до перепічки 8

Київ на смак: як NOVUS допоміг оживити гастрономічну історію столиці — від княжого киселю до перепічки 9

Завітайте до Музею історії міста Києва до 20 липня.
Відкрийте для себе, як жили кияни в різні епохи. І відчуйте: наші смаки — це наша спадщина.

Від admin

З приводу питань по сайту та реклами звертайтесь на info@lybid34.kiev.ua | Увага! Адміністрація сайту не несе відповідальності за розміщений контент на сайті, весь контент було взято з відкритих джерел.