Аграрії Львівщини на початку вересня 2025 року офіційно стартували з процесом цукроваріння, і станом на 12 вересня було зібрано 330 гектарів цукрових буряків.
«У першій декаді вересня на Львівщині розпочався сезон цукроваріння. Цього року аграрії області засіяли 15,8 тисяч гектарів цукрових буряків, що є на рівні з показниками минулого року. Станом на 12 вересня в області вже зібрано 330 гектарів цукрових буряків», — повідомили в Департаменті агропромислового розвитку Львівської ОВА.
Варто зазначити, що цукровий буряк вирощують у Золочівському, Львівському, Стрийському, а найбільше — у Шептицькому районах.
Загальний валовий збір буряків на даний момент становить 22,4 тисячі тонн, а урожайність — 680 центнерів з гектара, що відповідає показникам аналогічного періоду минулого року. Цукристість становить 16,7%, що на 0,6% більше, ніж в цей же час минулого року.
За попередніми прогнозами, очікувані обсяги цукру, які буде вироблено, повністю задовольнять внутрішні потреби області та дозволять формувати експортні партії.
Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Людмила Гончаренко зазначила, що виробництво цукру в області має не лише соціально-економічне значення, але й є основою для розвитку експортного потенціалу.
«Галузь створює додану вартість у сільському господарстві та забезпечує стабільне постачання продукції для внутрішніх потреб населення», — підкреслила Гончаренко.
В ОВА повідомили, що в області працює одне підприємство з переробки цукрових буряків та виробництва цукру — ТзОВ «Радехівський цукор», яке є частиною міжнародної групи компаній Pfeifer & Langen. Це підприємство має також структурні підрозділи в Волинській та Тернопільській областях.
Як було раніше зазначено, на Вінниччині два з п’яти цукрових заводів, які планують працювати у виробничому сезоні 2025/26 років, розпочали процес цукроваріння.