Останній місяць літа розпочнеться зі смачного свята Медового Спасу, тож улюблений київський гастрофестиваль не дарма присвячений меду. На 14-му True&Local саме ця солодка тема стане “головним героєм” страв, напоїв, випічки, лекцій та дегустацій. Локацією для дводенного свята з різноманітним фудмаркетом знову обрано простір “Культмотив” на Подолі.
Гастрофестиваль True&Local, який проходить у Києві вже чотирнадцятий раз, традиційно триватиме два дні, інформують організатори. Киян запрошують 2 та 3 серпня на територію креативного простору “Культмотив”, що на вул. Спаська, 36/31. Вхід безкоштовний, а локація працюватиме з 12:00 до 22:00.
Цього року фестиваль приурочений до Медового Спасу, який, відповідно до нового церковного календаря, святкують 1 серпня. Медовий Спас або Маковій – одне з найзначніших свят як у церковній, так і в народній культурі. Напередодні пасічники збирають перший мед і несуть його до церкви, а господині готують смачну макову випічку.
Тематика цьогорічного True&Local – “Медодай”, що має походження від терміна, яким називають рослини, з яких бджоли беруть нектар. Саме це стало натхненням для нового сезону гастрофестивалю. Відвідувачі зможуть насолодитися медовими, квітковими та хлібними поп-апами, музейною експозицією, присвяченою українським сортам меду, а також ароматною атмосферою локальної гастрономії.
Головна сцена фестивалю буде оточена фудмаркетом з 50 виробниками з усієї України. Тут запропонують сири, м’ясо, комбучу, варення, мед і багато іншого з асортименту “Лавки Традицій”, яка підтримує українських фермерів та крафтових виробників. На весь маркет діятимуть знижки від 15 до 25%.
Поруч працюватиме фудкорт з шістьма точками від київських шеф-кухарів. У меню – від азійських булочок бао до качаної каші, від веганських страв до класичного стріт-фуду. До їжі пропонуватимуть питний мед – одну з особливостей цього фестивалю.
Окремою подією у програмі стане авторська вечеря 2 серпня о 17:00 за участі шеф-кухарів Дмитра Кривошапа та Ігоря Мезенцева з команди “Ліс Вечеря”. У вартість 3,5 тис грн входить сет із шести страв на основі фермерських продуктів, а також українські вина або альтернативна пара – комбуча. Усього доступно 30 місць.
Для відвідувачів працюватимуть три спеціальні поп-апи: хлібний (із випічкою від нових пекарень), квітковий (сезонні букети) та медовий (свічки й медопродукти). Крім того, відвідувачі зможуть відвідати музей меду з дегустаціями акацієвого, липового, ріпакового та гречаного меду, а також експозицію пасічного реманенту та медову випічку. Освітня частина включає лекції з нутриціології, дегустації та панельну дискусію від проєкту “Спільний Спадок” на тему “Пам’ять, що тане”.
На музичній сцені виступатимуть молоді діджеї, а також гурт “Щебіт” у колаборації з електронним артистом Data Molfar. Фестиваль розрахований на відвідувачів усіх вікових груп: для дітей буде облаштована ігрова зона, а для домашніх тварин – пет-станції.
На Жилянській у Києві відбудеться фестиваль крафтового морозива
Як повідомляв Інформатор, 2 та 3 серпня на киян чекає ще одна смачна подія. Гастрофестиваль “Культ Крім”, присвячений крафтовому морозиву, триватиме два дні з 10:00 до 19:00 на території бізнес-центру Heritage, що на вулиці Жилянській, 25. Вхід на всі локації безкоштовний. У заході візьмуть участь 12 локальних виробників, кожен з яких представить special-версії морозива, які не можна буде знайти у магазинах. Загалом кияни зможуть скуштувати понад 100 унікальних смаків – від базиліку з лаймом до згущенки з кукурудзяними паличками.
Також ми писали, що в самому центрі Києва відкрилася ще одна локація з авторським джелато, що не має нічого спільного з фабричним морозивом. На п’ятому поверсі ТРЦ Gulliver відкрилася третя столична локація Family Gelato з авторським морозивом та ягідними смузі, яка працює у розширеном форматі з фреш-баром.