Відомий кримськотатарський блогер і мовознавець Ескендер Зова висловив свою критику на адресу київського шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Основна проблема полягає в неправомірному використанні рецептів кримськотатарської кухні: кухар, вивчивши цю спадщину, додав до одного з рецептів свинину як начинку. Блогер також наголосив на включенні горілки до рецепту, адже це абсолютно нехарактерно для кримськотатарського народу, який сповідує Іслам і не вживає алкоголь.
Ескендер Зова розповів про помилки в рецептах Євгена Клопотенка (і не лише його – шеф-кухар став найбільш показовим прикладом) у YouTube-проєкті LUKI. Хоча він не називав конкретних імен, коли згадав про “одного відомого кухаря”, глядачі одразу зрозуміли, що йдеться про Клопотенка, адже він дуже медійний. І справді, його рецепти чебуреків містять саме свинину.
“Подавати біляш і чебурек зі свининою – це певне знущання. Один відомий український кухар у своїх рецептах на сайті вказав горілку та свинину. І в той же час він стверджував, що це – страви кримськотатарської кухні. Це невігластво”, – підкреслив Ескендер Зова.
Блогер наголосив, що більшість кримських татар сповідує Іслам. Ця релігія забороняє вживання деяких продуктів, особливо алкоголю та свинини (в мусульманській культурі це м’ясо вважається “нечистим”, тому його заборонено вживати).
“Чи всі татари не їдять свинину й не вживають алкоголь, я не можу стверджувати – свічку не тримав. Але в нашій кухні ніколи не було й не могло бути цих інгредієнтів. Оригінальний біляш не міг бути зі свининою”, – додав блогер.
Також Зова згадав про відео з Ліверпуля 2023 року, де Клопотенко представляв “Лавку української кухні”, серед інших страв було представлено й кримськотатарський чебурек, приготований зі свинини, що, за словами блогера, “було трохи прикро” – ще тоді, каже, кухареві закидали за наявність неприродного м’яса в кримськотатарській кухні в його виконанні.
“Кримські татари й українці солідарні, це близькі народи, ми живемо на одній території. Але українська кухня й кримськотатарська – це не одне й те саме! У нас абсолютно різні культури, різні мови. І це прекрасно! Це має бути поважним і гідним. Не можна забувати, що Україна – це мультикультурна країна, і тут є багато різних культур. І всі вони варто поважати. На місці Клопотенка, я б змінив назву “Книги української кухні” на “Книгу кухні народів України”. Маленька зміна, але великий сенс”, – підсумував Ескендер Зова.
Для справедливості відзначимо, що на сайті в Клопотенка в рецепті зі свининою міститься уточнення про культурно-релігійний контекст, згідно з яким кримські татари не вживали й не вирощували свиней. Отже, шеф-кухар рекомендує готувати цю страву з баранини або яловичини.
“Але оскільки рецепт не є класичним, ви можете експериментувати і приготувати чебурек з начинкою з суміші яловичини та свинини або навіть з курячим фаршем, який, хоч і буде сухішим, буде більш дієтичним”, – запрошує Клопотенко.
Борщ для Макрона, галушки для Туска: чим готував Клопотенко світових лідерів у потязі
Нагадаємо, раніше Інформатор повідомляв, що полтавські блогери розкритикували ресторан “Полтава” у Києві, який відкрив знаменитий ресторатор Євген Клопотенко спільно з бізнесвумен Інною Поперешнюк. Виявилося, що київські гурмани мають досить спотворене уявлення про полтавську кухню, адже вони до меню включили не лише місцеві страви, але й ті, що походять з Волині. Проте інтер’єр ресторану отримав високу оцінку: він виглядає автентично та стильно.
Також ми розповідали, які страви готував Клопотенко для перших осіб країн світу та членів іноземних делегацій. Шеф-кухар поділився деталями страв, які замовляли лідери чотирьох європейських країн, що приїздили до Києва 10 травня для зустрічі “Коаліції рішучих”. Британський прем’єр Кір Стармер куштував сирники, польський президент Дональд Туск – галушки, а німецький канцлер Фрідріх Мерц обрав львівський сирник.