1 серпня в Україні святкують православне свято Винесення чесних древ животворящого Хреста Господнього, що відомий як Медовий Спас, Маковій або Спас на воді. Раніше це свято відзначали 14 серпня, але після переходу Православної Церкви України на новий календар, дата зсунулася на 13 днів. Одним із ключових символів цього свята є мак. Коробочки цього рослини не тільки освячують у церкві в букетах із 17 трав, а й використовують для випічки.

Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар щороку 1 серпня (раніше – 14 серпня) православні святкують свято Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього, відоме серед людей як Маковія або Перший Медовий Спас.

Цей день важливий в церковному календарі, і традиційно в цей час освячують мед нового врожаю, мак і воду. Також до храмів приносять “маковійчики” – букети з польових квітів із дозрілими маковими головками.

Маковія – це народна назва свята, що в церковному календарі відзначається як День вшанування пам’яті сімох мучеників Маккавеєвих. Своє загальне ім’я мученики отримали від слова “маккавет”, що з івриту перекладається як “молот”. Юда Маккавей був одним із лідерів повстання проти язичництва під час еллінізації юдейського народу і повів за собою тих, хто чинить спротив.

Сім святих мучеників Маккавейських стратили за відмову порушити Закон Божий за наказом сирійського царя Антіоха Епіфана. Їхня мученицька смерть є важливою частиною історії Макавейського повстання, яка святкується як у православній, так і в католицькій церквах.

У Церкві підкреслюють, що ім’я мучеників Маккавеєвих лише фонетично нагадує народну назву свята Маковія (Маковея), що означає “віяти мак”. Проте традиційно голівка маку входила до букетів “маковійчиків” із запашних домашніх та лугових квітів: чебрецю, чорнобривців, настурції, м’яти, волошки, полину, буркуну, звіробою, безсмертника та інших трав. За традицією, у букеті повинно бути 17 трав і квітів, разом із коробочками дизайрованого в такому оформленні маку. Ці маковійчики освячували в церкві разом із медом нового врожаю, який символізував багатство і процвітання, а також із фруктами та ягодами, що дозріли до цього часу, хлібом і пісною випічкою.

Проте деякі продукти заборонено нести до церкви на це свято. На Маковія не можна святити в церкві алкогольні напої (горілку і вино), скоромну їжу (м’ясні, молочні продукти, яйця, рибу, сало), матеріальні речі (прикраси, гроші), консервацію, екзотичні та несезонні фрукти.

Крім того, на Медовий Спас існують і інші заборони, які зобов’язуються дотримуватися як православна церква, так і народні традиції. Зокрема на Маковія, як і на будь-яке велике церковне свято, не можна:

  • сваритися і злитися;
  • ображати інших або допускати образи на свою адресу;
  • лихословити;
  • прибирати в будинку;
  • вишивати, шити, в’язати;
  • займатися важкою фізичною працею;
  • влаштовувати гучні застілля;
  • вживати спиртне.

Також 1 серпня починається Успенський піст, що вважається одним із найбільш легких, оскільки основою пісного столу є молода картопля та гриби, а також овочі та фрукти, які вже дозрівають у цей час.

Згідно з церковним статутом, під час Успенського посту суворість трапези така ж, як і під час Великого посту, тобто з раціону виключається м’ясна, молочна продукція та яйця, а риба дозволяється лише у свято Преображення (6 серпня).

Згідно з деякими монастирськими статутами, пропонується:

  • по понеділках, середах та п’ятницях — вживання лише невареної (сухої) їжі;
  • по вівторках та четвергах — варена їжа без олії;
  • по суботах та неділях дозволяється вживання гарячої їжі з олією і вином.

На свято українці часто готують різноманітні страви з медом і маком, особливо макові пироги, млинці з маком та медом. Саме завдяки цій традиції попит на мед і мак зростає напередодні свята, що також впливає на ціни.

Сезон меду 2025 року виявився непростим для бджолярів через несприятливі погодні умови, що відобразилося на вартості головного святкового продукту.

Ціни на мед

Скорочення обсягів збору меду впливає на його вартість. Однак ціни варіюються в залежності від регіону, сорту та місця продажу.

У супермаркетах мед коштує:

Varus:

  • Мед із різнотрав’я (1 кг) – 203,7 грн
  • Квітковий літній (350 г) – 99,1 грн
  • Соняшниковий мед (250 г) – 84,5 грн
  • Акацієвий (250 г) – 129,9 грн

У мережі АТБ ціни на мед наступні:

  • липовий мед (500 г) – 113,5 грн
  • гречаний (250 г) – 61,9 грн
  • акацієвий мед (250 г) – 65,7 грн
  • мед із різнотрав’я (900 г) – 163,7 грн

У супермаркетах мережі Сільпо ціни на мед напередодні свята:

  • різнотрав’я (400 г) – від 99 грн
  • липовий мед (400 г) – 114 грн
  • акацієвий (400 г) – 159 грн
  • соняшниковий (250 г) – 81,99 грн

Мед можна також знайти на сезонних ярмарках безпосередньо у пасічників чи на ринках. Виробники реалізують свою продукцію в онлайн-магазинах і на сторінках власних соцмереж:

  • Ціни на перший травневий мед стартують від 100 грн за баночку 200 мл до 500 грн за 1 літр.
  • Акацієвий мед можна придбати за ціною від 120 грн за 200 мл до 600 грн за 1 літр.
  • Липовий мед – від 100 грн (200 мл) до 400 грн (1 л).
  • Гречаний мед коштує від 100 грн (200 мл) до 400 грн (1 л).

Що з урожаєм меду в цьому році

Цьогоріч українські бджолярі відзначають суттєве зниження врожаю меду. В багатьох регіонах перший медозбір виявився слабким. Причиною цього стали сильні весняні заморозки, затяжне похолодання, дощі з градом та подальша аномальна спека.

Як повідомили РБК-Україна власники пасік на Київщині, через заморозки постраждало цвітіння. Низькі температури завадили рослинам виділяти нектар, а дощі змили цвіт акації. Як результат, обсяг зібраного меду був значно меншим.

Якщо в попередні роки у липні викачували в середньому 20 бочок меду, цьогоріч зібрали лише 3 бочки.

Ціни на мак і макову начинку

На свято Маковія зростає попит не тільки на мед, а й на мак. Його купують як у вигляді сухого насіння, так і готової макової начинки. Особливо популярні фабричні начинки із цукатами та родзинками.

Вартість макової начинки в супермаркетах становить від 84,9 грн у Varus за баночку 380 г, у Сільпо макова начинка “Премія” із родзинками та цукатами коштує 99,9 грн (400 г), 0,5 кг солодкої макової начинки Santa Vita обійдеться в 124 грн.

Ціни на сухий мак у пакуванні 125 г: від 27,90 грн (АТБ), упаковка 150 г коштуватиме близько 31 грн, 200 г – від 55 грн.

Готові начинки зручні для швидкого приготування випічки. Їх можна використовувати без додаткового запарювання або подрібнення. Тоді як сухий мак зазвичай купують для самостійного приготування начинки, змішуючи з цукром або медом.

Від admin

З приводу питань по сайту та реклами звертайтесь на info@lybid34.kiev.ua | Увага! Адміністрація сайту не несе відповідальності за розміщений контент на сайті, весь контент було взято з відкритих джерел.